Regionieuws

Jaap Lodders over de effecten van verkiezingen in Zeewolde Kiest

Jaap Lodders werd onlangs benoemd in het algemeen bestuur van het waterschap Zuiderzeeland. Hij kreeg een zogenoemde geborgde zetel. Omdat hij een dubbelfunctie niet ambieerde, legde hij het voorzitterschap van LTO Zuidelijk Flevoland per 1 april jl. neer.

Lodders is eventueel wel beschikbaar als heemraad in het dagelijks bestuur van het waterschap, vertelde hij dinsdagavond 9 mei in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde.

Het algemeen bestuur van waterschap Zuiderzeeland telt 25 leden. Bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart jl. werden er 21 zetels verdeeld. De vier overige zetels zijn ‘geborgd’. Landbouw en natuur hebben speciale belangen als het gaat om water, reden waarom organisaties op genoemde vlakken deze mogen verdelen. Jaap Lodders werd voorgedragen door de LTO.

Jaap lodders met Mannes Schoppink in de studio van LOZ

“Het onderhoud van dijken en het zorgen voor goed en voldoende water behoren tot de kerntaken van het waterschap en daar wil ik me ten volle voor inzetten”, liet hij dinsdagavond bij Zeewolde Kiest weten. “Op een regenachtige dag moet het water snel afgevoerd kunnen worden, maar tijdens dagen van droogte moet er ook voldoende water zijn om gewassen te beregenen. Discussie daarover zal de komende jaren alleen maar toenemen, zeker als je kijkt naar de huidige klimaatverandering.”

Ongelukkige combinatie

Lid zijn van het waterschap vond Lodders geen gelukkige combinatie met het voorzitterschap van LTO Zuidelijk Flevoland, reden waarom hij per 1 april na twee jaar laatstgenoemde functie neerlegde. De interesse van de vroegere wethouder (van Lelystad en Almere) en gedeputeerde (van Flevoland) voor agrarische ontwikkelingen is er niet minder om, al is hij daarvoor nu wel meer aangewezen op de media. Zo kwam het bericht onlangs naar buiten dat de onderhandelingen van het kabinet en de boerenorganisaties over het Landbouwakkoord zijn opgeschort. “Ze komen er met elkaar niet uit”, aldus Lodders spijtig. “De meest heikele punten zijn de mestproblematiek en het verdienmodel voor boeren, maar ook het aanwijzen van grondposities en de zorg voor PAS-melders. Het kabinet hecht wel aan een goed akkoord, maar komt niet echt met toezeggingen en is daarvoor misschien ook te weinig daadkrachtig. De LTO heeft de voorlopige tekst van het akkoord afgewezen. Andere organisaties zijn zelfs van tafel gelopen. Ik denk dat het van groot belang is dat een akkoord zo breed mogelijk wordt gedragen. Ik hoop dat er weer gepraat gaat worden, ik ben er altijd voorstander van geweest met elkaar in gesprek te blijven.”

BBB - effect is nog even afwachten

Voor Lodders is het nog afwachten welk effect de BBB op het politieke landschap gaat hebben. Hij ziet al wel dat er in Den Haag meer ruimte is voor onderhandelingen. “De hakken staan er minder in het zand, dat heeft men toch al bereikt. Natuurlijk zaten er bij de verkiezingen ook veel proteststemmen tussen, feit is dat de nieuwe Statenleden gedegen zijn opgeleid binnen de partij, veel trainingen hebben gehad en daardoor een goede start hebben kunnen maken. Bij ons waterschap heeft de BBB liefst zes zetels. Ze gaan er allemaal echt constructief de discussie aan en zijn beslist niet overal tegen. De BBB is heel wat anders dan Forum.” Lodders denkt dat het ‘een ander verhaal’ gaat worden als er snel nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen. “Dan kan er een personeelsprobleem ontstaan bij de BBB. Nu al zie je dat men Statenleden heeft die ook in de Eerste Kamer komen. Staatsrechtelijk kan het, maar ideaal is het niet. Moeten er dan ook nog nieuwe Tweede Kamerleden komen, dan wordt het wel heel lastig.”

Lodders verwacht niet dat het huidige kabinet het vertrouwen van de boeren nog weet te herwinnen, al zullen nieuwe verkiezingen volgens hem ook weinig oplossen. “Zie met de huidige peilingen maar eens een meerderheid te krijgen. Vroeger had je een kabinet met twee partijen, nu heb je er minimaal vier of vijf nodig. Nu is het stikstofprobleem ook ontzettend moeilijk oplosbaar. Caroline van der Plas zegt terecht dat het er Brussel niet omgaat de stikstofuitstoot terug te brengen, maar de natuur. Het stikstofprobleem wordt een papieren tijger. Er zijn trouwens veel meer problemen en crisissen en er wordt maar niets opgelost. Kijk maar naar de toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen…” 

Advertentie