Kortom de staat van Sea Level is al langere tijd beroerd. Er was geld beschikbaar van de Provincie. Die verleende in 2021 een subsidie voor het onderhoud van een aantal Land Art -werken. Daaronder viel Sea Level en overigens ook een andere parel in Zeewolde: de Aardzee.
Diverse mogelijkheden om het kunstwerk op te knappen passeerden de revue. “ Op 3 niveaus kan Sea Level worden opgeknapt.” legt van de Beld uit. De adviezen varieerden van een minimale opknapbeurt , een rigoureuzere, die de staat van het kunstwerk niet afdoende kon verbeteren tot een toprenovatie. Serra , die het intellectueel eigendom van Sea Level heeft, reageerde op de herstelplannen: “ Als de Provincie 175.000 euro beschikbaar stelt, betaal ik de rest. ” Van de top-renovatie wel te verstaan. In maart vorig jaar was er contact en werd de zaak tussen gemeente en Serra beklonken. “ En het was goed geregeld,” stelt van de Beld, “want zijn overlijden heeft geen effect gehad op de afspraken.”
Technieken uit de waterbouw
Het kunstwerk wordt hersteld met technieken, die uit de waterbouw stammen. Basaltvezel vervangt daarbij het betonijzer. Aan het beton wordt een bacterie toegevoegd, die actief wordt bij vocht en dan een kalkafscheiding maakt, die scheurtjes afsluit. Dit zogenaamde levende beton bestaat voor een zo hoog mogelijke percentage uit dat van het huidige kunstwerk. Van de Beld : “ Dat recyclen hebben wij als voorwaarde gesteld bij de overeenkomst met de erven van Serra.”
De rol van de gemeente bij het hele renovatieproces is die van de voorwaardeschepper: vergunningen, wegafsluitingen wellicht , ambtelijke ondersteuning. En het bewaken van de voorwaarden van de Provincie uiteraard. Vandaar de strakke planning: in 4 maanden dient Sea Level weer op niveau te zijn!
Onbekend
Op dezelfde hoogte als in 1996. De stijging van het zeeniveau wordt in de renovatie niet meegenomen. Het was de vraag van een luisteraar tijdens een radiointerview met van de Beld. ” Nee,” reageerde hij ,” het blijft niveau ’96. Het kan later wellicht verwijzen naar de zeestijging.”
Tijdens die landelijke radiouitzending ontdekte hij dat het kunstwerk , zoals hij het zelf omschrijft ‘ het onbekende geheim van Zeewolde’ is. Hij is er zelf bepaald lyrisch over: “ Wat zo spannend is….wat zo mooi is….je moet er moeite voor doen om het kunstwerk te ervaren in het landschap.” Die moeite betaald zich bijvoorbeeld uit, staande op de brug tussen de twee delen in. “ En dan zijn het niet 2 delen van 300 meter,” vindt van de Beld, “ het zijn 3 delen. De twee stukken ‘muur’ en de tussenruimte van 200 meter!”