Regionieuws

Geen extra nood opvangplekken in Zeewolde

Donderdag 31 oktober stuurde de Commissaris van de Koning, de heer Arjen Gerritsen, een verslag en plan over de opvang van asielzoekers in Flevoland naar de minister van Asiel en Migratie, mevrouw Marjolein Faber.

De gemeenten in Flevoland zullen samen 3.580 opvangplekken voor asielzoekers regelen. Dit is 47% meer dan de doelstelling die Flevoland van het Rijk kreeg. Daarnaast komen er 180 tijdelijke noodopvangplekken in Almere en 1.250 extra tijdelijke plekken in Biddinghuizen. Dit plan maakt deel uit van de Spreidingswet.

In Zeewolde worden op dit moment al 600 asielzoekers opgevangen. Daarmee voldoet de gemeente ruim aan de doelstelling van 144 opvangplekken: "In Zeewolde vangen we meer vluchtelingen op dan het aantal mensen dat we op basis van getallen in de spreidingswet zouden moeten opvangen. Een tekort aan opvangplaatsen blijft".

AZC vanaf de kant van de hoge vaart

De spreidingswet moet zorgen voor meer reguliere opvangplekken en een betere verdeling van asielzoekers over Nederland. Alle twaalf provincies moesten hun plan voor 1 november 2024 indienen bij minister Faber. Alle ingediende plannen kunt u inzien via rijksoverheid.nl.

Provinciale Regietafel

Bij de invoering van de Spreidingswet hebben alle gemeenten een indicatieve taakstelling gekregen voor opvang van asielzoekers. De commissarissen van de Koning hebben in hun rol als Rijksorgaan de opdracht het overleg en afstemming tussen de gemeenten, provincie, ministerie en het Centraal Orgaan opvangasielzoekers (COA) hierover te faciliteren en te coördineren.

In Flevoland gebeurt dat via de Provinciale Regietafel (PRT). De commissaris van de Koning is voorzitter van de PRT. Alle Flevolandse gemeenten zijn aan die tafel met elkaar in gesprek gegaan om te beslissen:
• Welke gemeenten opvangplekken kunnen aanbieden
• Hoeveel opvangplekken dat zijn en hoe lang deze plekken beschikbaar zijn
• Of het COA daar daadwerkelijk mensen kan plaatsen

Gezamenlijke inspanningen

Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen zegt: “Al onze gezamenlijke inspanningen, over de jaren heen leidden tot dit resultaat. We hebben als provincie het voordeel dat een aantal gemeenten al langer grotere locaties met asielopvangplekken kunnen aanbieden. Dat is inmiddels meer dan normaal. De Spreidingswet gaat uit van solidariteit. We zien dat dit in onze provincie al jarenlang een manier van werken is. We helpen elkaar om samen de opgave te realiseren.”

Vervolg

Op basis van de twaalf provinciale verslagen neemt minister Faber voor het eind van het jaar een verdeelbesluit. Bij provincies die tot een sluitende en uitvoerbare verdeling zijn gekomen, zoals in Flevoland het geval is, wordt deze overgenomen. Als dat niet is gelukt dan geeft de minister in het verdeelbesluit aan wat het resterende deel van de opgave per gemeente wordt. Daarmee krijgen gemeenten een wettelijke taak om het aantal toegewezen opvangplekken te realiseren.

Advertentie