Daarom start drinkwaterbedrijf Vitens vandaag een publiekscampagne om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik en ze van tips te voorzien om water te besparen. De provincie Flevoland ondersteunt de oproep van de campagne.
Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie Flevoland:
,,De provincie Flevoland vindt het belangrijk dat er in de toekomst voldoende en schoon drinkwater is voor alle Flevolanders. Met de toenemende vraag naar drinkwater denkt provincie Flevoland nu goed na. We werken aan een drinkwaterplan om de juiste beslissingen te nemen voor de komende eeuw. We kijken naar beschikbare bronnen en innovaties maar ook naar waterbesparingsmaatregelen. Water besparen moet en iedereen kan het, dus doe mee! Ook generaties na ons moeten over zuiver drinkwater beschikken.”
Drinkwatervraag neemt toe
Door economische en demografische ontwikkelingen en klimaatverandering neemt de vraag naar drinkwater sinds enige jaren toe. Als de trend doorzet, wordt mogelijk zelfs een groei van landelijk 30% absolute toename in de drinkwatervraag in 2050 verwacht. Daarnaast wordt Nederland steeds drukker waardoor het steeds moeilijker wordt om voldoende drinkwater te kunnen blijven winnen. Voldoende zoet water wordt in die zin schaars. Daarom zet Vitens samen met partners in op waterbesparing. Ons drinkwater is tenslotte van levensbelang. De boodschap van de campagne is dan ook ‘Zuinig op ons water’.
3 tips om water te besparen
Het grootste waterverbruik vindt plaats tijdens het douchen, het naar de WC gaan en de tuin sproeien. Daar valt dan ook de meeste waterbesparingswinst te behalen.
- Korter douchen scheelt al heel veel.
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,3 minuten douchen, en dat 5x in de week doen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt gebruikt men de helft van het dagelijkse water, ongeveer 60 liter. 45% gebruikt een besparende douchekop, maar 17% gebruikt een stortdouche. Deze douchegenieters douchen niet langer, maar wel vaker per week, 5,4x per week.
Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton voor de tuin.
Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin, slechts een derde gebruikt een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bewaar je zowel zoet water en bespaar je kostbaar drinkwater.
- Gebruik op de wc de juiste knop op het juiste moment.
Een derde van de Nederlander gebruikt nooit een spoelonderbreker als ze naar het toilet gaan. Dagelijks gebruiken we ongeveer 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt dagelijks 8 liter te besparen.
Meer tips voor waterbesparing zijn te vinden op www.vitens.nl/waterbesparen .