Regionieuws

Circulaire ketens gevormd voor duurzame productontwikkeling

Tijdens de bijeenkomst van het Platform Circulair Flevoland op 7 september hebben verschillende partijen hun handtekening gezet onder een ketensamenwerking. Hierdoor ontstaan er zes nieuwe circulaire ketens, waarbij nieuwe producten worden gemaakt van gebruikte materialen of groene grondstoffen. Gedeputeerde Michiel Rijsberman, die namens de provincie zijn handtekening onder alle initiatieven mocht zetten, noemde de ondertekening een nieuwe stap. “We hebben de afgelopen jaren heel veel gepraat met elkaar, maar dit laat zien dat het nu tijd is om dingen echt te gaan doen.”

De handtekeningen zijn gezet bij de volgende ketens:

  • ‘Plasticfabriek Almere’, (van plastic afval naar producten voor de openbare ruimte, zoals bankjes)
  • ‘Taste Up’, (2e keus-groenten gebruiken voor nieuwe culinaire producten) 
  • ‘Circulaire weg (Bitumen Hergebruik)’, (oude dakbekleding hergebruiken als grondstof voor asfalt)
  • ‘Bamboeketen Flevoland’, (bamboevezels als grondstof voor nieuwe composieten)
  • ‘Lelystads Grasverwaarding’,(gemaaid gras verwerken tot verpakkingsproducten voor de horeca van Lelystad Airport)
  • ‘Spintone CO2 De Lelystadse Boer’ (CO2 van vliegtuigen opvangen en verwerken tot nanobuisjes en grafeen voor oa batterijen)

Het Platform Circulair Flevoland is een initiatief van de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Het doel van het platform is om ondernemers te ondersteunen in de circulaire economie. De provincie levert ketenmanagers aan de ondertekende ketens, met als doel om de ketenpartij te helpen én om eventuele belemmeringen (bijvoorbeeld in bestaande wetgeving) op te sporen en aan te pakken. Een keten bestaat uit een aanbieder van een grondstof, een verwerker/producent én een afnemer voor het product. De verwachting is dat de komende jaren nog veel meer ketens gevormd gaan worden.

Circulaire ketens gevormd voor duurzame productontwikkeling
Advertentie