Politiek

Prinsjesdag, een mooi stukje theater, maar eigenlijk alleen maar traditie

Henk Krol heeft het niet zo op Prinsjesdag. Acht jaar maakte hij de derde dinsdag van september mee als woordvoerder van de VVD en acht jaar als fractievoorzitter van 50PLUS. “Het is een mooi stukje theater, maar eigenlijk alleen maar traditie”, zei hij dinsdagavond in het LOZ-programma Zeewolde Kiest.

“Op de vrijdag ervoor gaat alle informatie over de miljoenennota onder embargo al naar de Kamerleden en die moeten vervolgens het hele weekend hun mond houden. Dit jaar slaat het helemaal nergens op. Er wordt in feite niks echt besloten, daar gaat het kabinet van na de verkiezingen immers over.”

Henk krol in de uitzending van Zeewolde kiest

De twee miljard die het demissionaire kabinet wil uittrekken voor armoedebestrijding, is volgens Krol ‘absoluut niet voldoende’. “Neem als voorbeeld de ouderen in Nederland”, begint de Zeewoldenaar, die bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen op nummer twee staat bij Belang van Nederland (BVNL). “Gemiddeld gaat het goed met hen. Maar wat zegt dat? Met een miljonair in de straat is gemiddeld iedereen in de straat rijk. Er zijn echter mensen die echt geld tekortkomen. Als je al twaalf jaar lang niet geïndexeerd bent met je pensioen, dan kom je tekort. Ouderen hebben hun pensioen zelf opgebouwd. Daar wordt op gekort en dat is niet terecht. Het gaat niet om geld van de overheid, maar om dat van jou en je werkgever. Dan voelt dat bij mij als heel oneerlijk.” Volgens Krol hebben de pensioenfondsen met 1.700 miljard euro in kas geld genoeg. “Dat was ooit 700 miljard. Waarom kan er dan niet worden geïndexeerd? Er werd belegd in vastgoed en daar werden dikke winsten op gemaakt. Elk jaar kwam er op die manier gemiddeld honderd miljard binnen en daar bovenop nog eens vijftig miljard aan premies. Er werd slechts veertig miljard aan pensioenen uitgekeerd. De pensioenfondsen zouden wel willen indexeren, maar de Nederlandse Bank en de overheid bepalen. Ze zeggen dat er rekening moet worden gehouden met een kunstmatige rente. Het is intussen bijna zo dat over een paar jaar een pasgeboren baby zo’n beetje al met pensioen kan, geld is er genoeg.”

Systeem van toeslagen

Het ‘zomaar’ verhogen van het minimumloon vindt Krol geen goed idee. “Als de kosten voor de werkgever daardoor hoger worden, wordt dat op een andere manier weer doorberekend”, lichtte hij toe in Zeewolde Kiest. “Dan kom je in een idiote vicieuze cirkel terecht en die moet je juist doorbreken. We moeten af van het hele systeem van toeslagen en veel meer toe naar een soort basisinkomen voor iedereen. Dat scheelt ook een hele hoop ambtenaren die moeten uitrekenen waar mensen recht op hebben.”

Krol juicht het toe dat mensen op leeftijd langer thuis blijven wonen. Hij kwam dinsdagavond met het voorbeeld van twee ouderen die beiden hun partner verloren, maar elkaar gevonden hebben en vervolgens samen willen wonen. “En dan worden ze gekort op hun AOW! Dus houden ze elk hun woning aan, waarvan er één heel mooi naar een jong gezin had kunnen gaan. Welke gek bedenkt niet dat dat ook anders kan? Je zou het samenwonen van ouderen juist moeten stimuleren!”

Advertentie