Politiek

Jonge raadsleden willen ‘sociale trampoline’ creëren

“Het lijkt wel of we er alles aan doen om de jeugd het dorp uit te duwen”, zegt Martijn Wortman. Het raadslid van de VVD, dat na de laatste gemeenteraadsverkiezingen evenals Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde), Samee Sabur (D66), Femke van Wijk (ChristenUnie) en Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) zijn entree maakte in de Zeewolder politiek, was één van de initiatiefnemers van de raads-/ondernemersavond van afgelopen dinsdag.

“Toen ik mij verkiesbaar stelde voor de gemeenteraadsverkiezingen viel het mij op dat er niet één gemeenteraadslid onder de 38 jaar was”, zegt Wortman. Daar moest verandering in komen, vond hij.

Jonge raadsleden willen ‘sociale trampoline’ creëren

“Een derde van de lokale bevolking is onder de 35 jaar en daar zitten er nu ook een aantal van in de gemeenteraad. Maar daarmee houdt het niet op. Ook wij als politici moeten met jongeren in gesprek gaan én blijven om te snappen wat er speelt.”

Politici en vertegenwoordigers van verschillende ondernemingen en verenigingen hebben daarom dinsdagavond om de tafel gezeten in de raadszaal. “Het is heel makkelijk om te kijken naar wat er misgaat, maar de intentie was met elkaar in gesprek te gaan over de belevingswereld van jongeren. Die is natuurlijk heel breed en daarom hebben we ook een heel brede groep uitgenodigd.”

“Er zijn jongeren die met vragen/problemen zitten en die proberen we te helpen”, zegt Wortman. “Dat is mijns inziens ook een stuk van de politieke verantwoordelijkheid: zorgen voor een veilige omgeving, waarin je kansen creëert voor kinderen en jongeren. Het ging dinsdag daarom ook heel veel over de vraag hoe we het beste met jongeren kunnen communiceren; hoe we met ze in gesprek kunnen gaan en waar we ze moeten opzoeken. Met de intentie om jongeren te kunnen begrijpen.”

Bedoeling

Wortman roept in herinnering dat er in het verleden veel werd gesproken over dat er weinig te doen is in het dorp. “Zeewolde is voor kinderen van de basisschoolleeftijd hartstikke leuk, maar vanaf je dertiende word een deel, vanwege het feit dat je havo en vwo hier niet af kunt maken, het dorp uitgezet. En als je wilt gaan studeren of werken, moeten er ook veel naar andere dorpen, maar merk je dat het openbaar vervoer hier niet op niveau zit. En als je hier zelfstandig wil gaan wonen, kom je erachter dat we geen huizen hebben.” Dat kan niet de bedoeling zijn, vindt Wortman. “Het idee is juist dat je het dorp bindt en behoudt omdat er heel veel talent zit wat je wilt zien ontwikkelen.”

Het feit dat dinsdag zoveel organisaties aanschoven, vindt Wortman een goede zaak. “We hebben allemaal behoefte aan contact met elkaar. Het is belangrijk dat mensen weten wie waar wel voor is en wie waar niet voor is. Daar mist wel een stukje regie op dat front, al heeft de wethouder aangegeven daarmee bezig te zijn. Ik wacht met smart af hoe die plannen eruit komen te zien en ik hoop dat ze gaan doen wat ze moeten doen. We moeten immers een sociale trampoline creëren; je moet mensen laten opveren en gelijk weer kansen geven.”

Eerste stap

Samee Sabur: “Wij moeten proberen de jongeren naar ons toe te trekken. Ons doel is juist om met hen in gesprek te gaan en ze niet in een hoekje te duwen.” De meeting van dinsdag noemt het D66-raadslid “de eerste stap”, want hij weet ook dat er meerdere organisaties het gesprek aan zouden willen gaan. “We gaan zeker nog met die partijen in gesprek.” Die mening is Tom Zonneveld ook toegedaan. “Het was heel fijn dat er verschillende organisatie aanwezig waren en dat we met z’n allen vanuit een breder perspectief naar de jongeren konden kijken. Maar hier zal ongetwijfeld een vervolg aan gegeven worden, want we willen bijvoorbeeld ook heel graag mét jongeren in gesprek.” Het door Wortman gekozen beeld van de sociale trampoline vindt Zonneveld een mooie. “We willen een hand uitreiken om ze weer een stap de goede kant op te laten zetten.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie