Zeewolde

Twee rechtszaken mogelijk tegen datacentrum door ‘pauzering’ Meta

In eerste instantie hadden tegenstanders maar één rechtszaak bij de Raad van State aan kunnen spannen tegen de plannen, maar doordat Meta de vergunningaanvraag gepauzeerd heeft kunnen dat er nu twee worden.  

Meta heeft de aanvraag van vergunningen bij de Provincie Flevoland stilgelegd tot 1 juli, zo laat de provincie weten. Oorspronkelijk wilde Meta de vergunningen nu al binnen hebben zodat er gebruik kon worden gemaakt van een zogenaamde 'coördinatieregeling'. Hiermee worden alle documenten die nodig zijn om te kunnen beginnen met de bouw van het datacenter (het bestemmingsplan en de vergunningen) gecombineerd tot één pakket. Voordeel van de regeling is tijdswinst en dat er maar één rechtszaak aangespannen kan worden tegen de plannen.

Er kan nog steeds gebruik worden gemaakt van de coördinatieregeling ook al zijn de vergunningen nog niet klaar, maar het blijft dan niet meer bij één rechtszaak. De gemeente Zeewolde laat weten nu gebruik te maken van een ‘gefaseerde’ coördinatieregeling. De documenten die nodig zijn voor het datacenter worden nu in twee pakketten klaargemaakt. Tot het eerste pakket behoort het bestemmingsplan, in het tweede pakket komen alle vergunningen die nog vergeven moeten worden. Tegen beide pakketten kan afzonderlijk bezwaar worden gemaakt door tegenstanders, waardoor tegenstanders nu ook twee keer naar de Raad van State kunnen, met één rechtszaak per pakket.

Geen reactie Meta
Het is niet duidelijk of Meta van plan is op 1 juli door te gaan met de vergunningsaanvraag of tot wanneer het de ontwikkeling van het datacenter pauzeert. Het techbedrijf heeft (nog) niet gereageerd op vragen daarover van de Lokale Omroep van Zeewolde. Meta zal ook nog grond moeten zien te verwerven van het Rijksvastgoedbedrijf, die overweegt op dit moment de aanvraag. Ondertussen zijn er in de Eerst Kamer en Tweede Kamer ook moties aangenomen met als doel de grondverkoop tegen te houden.

Wat is een coördinatieregeling? Alle documenten die nodig zijn voor bijvoorbeeld een datacenter worden gebundeld. Tegenstanders kunnen dan niet tegen elke losse vergunning een rechtszaak aanspannen, maar alleen tegen het pakket in zijn geheel. Met de regeling wordt ook nog eens anderhalf jaar tijdwinst behaald omdat tegenstanders niet meer in beroep kunnen bij de rechter maar gelijk bij de Raad van State procederen. Die moet dan binnen een half jaar uitspraak doen, in plaats van het gebruikelijke jaar. 

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie