Zeewolde

Sybrand en Mary Zijlstra hopen dat plannen voor superkazerne ‘overwaaien’

Sybrand en Mary Zijlstra van het Middelbeekpad schrokken begin december behoorlijk toen zij hoorden dat Defensie hun grondgebied en dat van zeven andere agrariërs mogelijk wil gebruiken voor de bouw van een superkazerne. Toch geloven ze niet dat het al een “gelopen race” is. Ze hopen zelfs dat de storm “overwaait”, zo liet het boerenstel dinsdagavond 10 januari weten in het programma Zeewolde Kiest.

Sybrand Zijlstra was 12 jaar, toen hij in 1982 samen met zijn ouders Piet en Griet, twee zusjes en een broertje, vanuit het Friese Wommels overkwam naar Zeewolde om daar aan het Middelbeekpad te gaan wonen. De plek kwam vrij bij de tweede uitgifte Zuidelijk-Flevoland van 1980. Het ging bij ‘Sebaere-ein’ (Fries voor ‘denkbeeldig einde’) om een melkveebedrijf en land in erfpacht.

Sybrand en Mary Zijlstra hopen dat plannen voor superkazerne ‘overwaaien’

Momenteel beschikt de familie Zijlstra over 460 stuks groot- en kleinvee (waaronder 300 melkkoeien) en 120 hectare grond. Sybrand runt het geheel samen met zijn vrouw Mary. Hij had naar eigen zeggen nooit verwacht dat ‘derden’ begerig zouden kijken naar zijn mooie plekje in de polder. “Ik heb altijd gedacht dat we in een gebied woonden waar niemand anders aan zou komen”, aldus de inmiddels 52-jarige agrariër. “Maar zelfs als je vruchtbare landbouwgrond hebt, ben je kennelijk niet veilig meer. Aan de andere kant is de druk op de grond best groot. In die zin verrast het me ook weer niet.”

Mary zal vrijdagmiddag 2 december vorig jaar niet gauw vergeten. “Er kwamen twee mensen aan de deur, één van Defensie en één van de gemeente. Die van Defensie had een witte envelop bij zich met daarop een overheidslogo. Ik had gelijk argwaan en was direct op m’n hoede. Wat kwamen die twee nou vertellen? Een superkazerne?! Ik was echt sprakeloos.”

Door het hele stikstofverhaal is het voor boeren toch al een onzekere tijd. Het eventueel moeten verplaatsen van een boerenbedrijf is geen vooruitzicht om blij van te worden, dat realiseert Sybrand zich heel goed. “Zeker niet als je een bedrijf van dezelfde omvang zou willen hebben. Het liefst zouden we in Zeewolde blijven, dat maakt het nog gecompliceerder. Door alle regelgeving en benodigde vergunningen is er momenteel nauwelijks tot geen handel in agrarisch onroerend goed. Al weet je natuurlijk nooit wat er ineens op je pad kan komen.”

Brandbrief

De bewoners van het gebied tussen de Nijkerkerweg, de Spiekweg en het Nulderpad stuurden een brandbrief naar alle instanties die een besluit moeten nemen over de “absurde plannen” voor de bouw van een superkazerne. Ook de inwoners van Zeewolde mogen daar kennis van nemen, vindt Mary. “Zij moeten zich niet blindstaren op het aantal werkplekken dat de kazerne met zich mee zou brengen. Defensie voegt bestaande onderdelen samen, dus het zijn zeker niet allemaal nieuwe banen. En Zeewolde hoeft ook niet blij te zijn met de toestroom van militairen, want ik ben bang dat de hele huizenmarkt vastloopt.”

Sybrand sluit niet uit dat de plannen uiteindelijk overwaaien. “Dat hoop ik en daar vertrouw ik ook wel een beetje op. Ik heb het idee dat de gemeente aan onze kant staat. Het gaat ook over haar grondgebied en de raad hoort voor z’n burgers op te komen. Het is nog een gelopen race; het tij kan nog keren.”

Twaalf jaar lang was vader Piet Zijlstra (1945-2021) Statenlid voor het CDA in de provincie Flevoland. Zoon Sybrand denkt dat zijn pa mogelijk “furieus” op de plannen zou hebben gereageerd. “Hij was feller en uitgesprokener dan ik. Aan de andere kant kon hij ook weer van discussies genieten. Hij kon boven een zaak gaan staan. Daardoor zag hij elke keer ook wel weer kans er op de één of andere manier uit te komen.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie