Zeewolde

Schaapskudde in voormalig Gronddepot

Vanaf eind maart wordt, in het voormalig gronddepot, het Drentse heideschaap weer ingezet bij de strijd tegen de reuzenberenklauw. Een kudde van zo'n 50 schapen gaat zich tot eind juni iedere woensdag tegoed doen aan de woekerende planten.

De kleine kudde van zorgboerderij De Diek uit Zeewolde gaat, in het voormalig gronddepot aan de Gelderseweg, de reuzenberenklauw te lijf.

De schapen zijn dol op de berenklauw.


Waarom bestrijden we de reuzenberenklauw?
De reuzenberenklauw kan wel 3 meter hoog worden en heeft grote bladeren die het zonlicht wegnemen. Hierdoor krijgen andere planten geen ruimte meer om te groeien.  Daarnaast kan het sap van deze plant bij aanraking met de huid brandwonden veroorzaken bij mensen en dieren. Dat maakt de plant gevaarlijk voor kinderen en honden.

Wat doen de schapen?

De schapen eten de bladeren en stengels voordat de plant tot bloei is gekomen. Zo houd je het probleem binnen de perken.

De schapen mogen niet overal in het gronddepot grazen. Op sommige plekken groeien bijzondere planten, die niet in schapenmagen mogen verdwijnen. Dit wordt voorkomen door de herder en bordercollie Jack, die niets liever doet dan de schapen bij elkaar houden.

Honden aan de lijn

Bij de ingangen van het Gronddepot wordt met bordjes aangegeven wanneer de schapen in het gebied aanwezig zijn. Loslopende honden, anders dan bordercollie Jack, zijn in dit gebied niet toegestaan.

Berenklauw
Advertentie