Zeewolde

Oogstfeest aan de Dodaarsweg

Bij de familie Veenink hebben zaterdag zo’n 500 mensen geholpen  met de aardappeloogst. In het kader van de Nationale Aardappelrooidag was iedereen uitgenodigd via  de media en uiteraard facebook. Voor 11 uur stonden er al ‘rooiers in spe’ op de kavel. Tot na vieren ging het oogsten, de aardappelen uit de aardappelruggen halen, door. De oogst bedroeg meer dan 1300 kilo aardappelen.

Biologische aardappelen!
Aan de  voedselbank wordt 650 kg aardappels gedoneerd. Er was vooraf afgesproken dat het te doneren gewicht aan aardappels de helft  van de hoeveelheid zaterdag  geoogst zou bedragen. De aardappelrooidag vond op 8 locaties in het land plaats. De landelijke oogst woog 12.000 kilo!

De aardsappels die van het land afkomen in emmers
Powerliften met de gerooide aardappels

Uitgerust met een aangereikte riek en een tas toog men naar de akker. Om aldaar enthousiast de aardappelruggen om te rieken. En de erin verstopte aardappelen boven de grond te werken. Een zeer verrassend gezicht, dat vroeg om meer….meer aardappelen! Al gauw hing er een geestdriftige sfeer op de akker. Men keek blij op van grote aardappelen of vertederd naar de kleintjes. “ De babietjes,” zoals een van de amateur-rooiers deze omschreef.

Hele gezinnen wroetten met elkaar in de grond en vulden tassen. Marie-Louise bijvoorbeeld was met haar moeder en zusje uit Oosterwolde gekomen om mee te doen. De zusjes waren er op gekleed , want gehuld in een groene en in een rode overall. “ Ik had dit jaar geen aardappelen”, legde de moeder uit, ‘“maar de kinderen vinden dat rooien erg leuk. Dus nou doen we het dit jaar  hier!” Marie Louise trots: “ Mamma is een echte boerin!”  En een goede kok, zo bleek uit de opsomming van aardappelmogelijkheden. “ We verwerken ze op allerlei manieren, “ aldus Marie- Louise.

Levante

Frans Poppe van de coöperatie Agrico, waar Veenink bij is aangesloten, was aanwezig voor instructie : “ Je moet onderaan de aardappelrug zijn met de riek.”  “ Wat zwaar,” kreunde de vrouw, die die instructie kreeg. Dus Frans was niet zo goed of hij deed het  even voor…..en de aardappelen kwamen als bij toverslag tevoorschijn!

Hij was desgevraagd tevreden over de oogst. “ De druk was hoog,” vertelde hij,” het was echt schimmelweer. “ En dan slaat de gevreesde phytophtora toe. ( die ziekte waar vroeger die kleine vliegtuigjes voor over de akkers sproeiden) Een behoorlijk probleem met de biologische aardappel. Maar dit ras blijkt er tegen te kunnen. Frans: “ De Levante is een resistent ras.” Hoewel…het luistert nauw. Frans: “ Hier is het dus goed gegaan, op deze klei bedoel ik. Maar onder andere omstandigheden/grond pakt het soms anders uit.”

Erfvermaak

Voor de kinderen was op het erf een kiepwagen omgebouwd tot glijbaan. Ook  was er een skeltercircuitje aangelegd. Bovendien kon er gepowerlift worden met 2 emmers aardappels. Biologische uiteraard. De feestelijke sfeer van de akker werd hier dus nog even voortgezet. Een zakje patates van de Frietfabriek maakte de pret compleet. Ook biologisch uiteraard.

De Veeninks konden terugkijken op een zeer geslaagd aardappeloogstfeest. En dat deden ze ook: “ De publieke belangstelling was verrassend. Nu moe, maar voldaan. Want het was een fantastische dag.”

  

Advertentie