CO2 uitstoot
Tijdens de werkzaamheden is ernaar gestreefd om zo’n 480 ton CO2 uitstoot minder realiseren dan gebruikelijk bij een dergelijk project. Marcel de Jong, bedrijfsleider bij Dura Vermeer vertelde dan ook trots dat het uiteindelijke resultaat nog beter was: 528 ton CO2. Dit werd vewezenlijkt door onder meer transport over water, inzet van elektrisch materieel en het gebruik van zogenaamd koud asfalt.
De watergang langs de Spiekweg
Als laatste werd de watergang langs de Spiekweg aangelegd. Om dit kunnen realiseren is samengewerkt met Tung Restaurant Zeewolde, Morssinkhof Plastics en in het bijzonder A.M. Smink B.V.. Smink heeft een stuk grond op de kruising van de Baardmeesweg en de Spiekweg aan de gemeente Zeewolde verkocht. Hierdoor was het mogelijk om de watergang aan te sluiten op de Hogevaart en belangrijke transportkabels te verleggen.
De watergang langs de Spiekweg heeft een wateroppervlakte van ongeveer twee voetbalvelden (1200 m2), een diepte van 2 meter en een natuurvriendelijke oever van ongeveer 750 m. Door het veranderende klimaat was de aanpassing van de watergang nodig. De neerslag neemt toe, dit zou normaal tot wateroverlast leiden. Door de aanpassing van de riolering en de aanleg van de watergang kan het overtollige water naar de watergang stromen en wordt de overlast beperkt.
Sloepen route
De watergang zal op termijn onderdeel uitmaken van “De sloepen route”. Een watergang die loopt van de Hogevaart via het Trekkersveld naar de Vlaamsegaai. Daar zal de aansluiting op de Blauwe Diamant worden gemaakt. Voor sloepen en kleine bootjes is het dan mogelijk om een rondje te varen.