Zeewolde

Gemeente presenteert resultaten actieprogramma afvalscheiden

Gemeente Zeewolde wil minder restafval inzamelen, dit moet samen met de inwoners door onder andere beter afval te scheiden. Om hier beter bewust van te worden heeft de gemeente samen met Muzus een actieprogramma op gesteld en uitgevoerd. Op 5 september is het resultaat van al deze acties aan de pers gepresenteerd.

Uit het geheel bleek uiteraard dat sommige mensen zich weinig gelegen laten liggen aan het restafvalprobleem. Maar tegelijkertijd leverde dit ook een aantal simpele eyeopeners op hoe met dat scheiden om te gaan. Die zagen vooral op de manier waarop je je dat scheiden gemakkelijk kan maken. Zoals het idee om badslippers bij de deur te hebben als je naar buiten moet om GFT weg te gooien.

Tijdens een actie op de voetbal iemand die in het goal met goede antwoord moet schietent

Of op plastic verpakkingen te kijken of er niet een tekentje op staat dat aangeeft dat het bij het PMD-afval hoort. En zo nog veel andere suggesties.

Voorts is onderzocht welke actieslogan de Zeewoldenaar het meest aansprak. In veel gevallen werd bij de acties de vraag gesteld of men voor het afvalscheiden moest worden beloond. Een antwoord: “Belonen, dat vind ik overdreven. Iedereen hoort het gewoon te doen.” Een ander vond zijn beloning op straat. “Dit heb ik in de buurt opgehaald. Statiegeld ophalen, dat is ook een soort beloning.”

Met dit alles zal de gemeente nu met plannen komen om het publiek tot beter afvalscheiden te brengen, of omgekeerd, hoe de hoeveelheid restafval is te reduceren zonder andere problemen te veroorzaken. Er kan daarbij aan een drietal knoppen worden gedraaid, simpelweg te benoemen als Kosten – Milieu – Service. De gemeenteraad zal in december hiervoor een voorstel krijgen voorgeschoteld zodat zij mogelijk dan in februari 2025 hierover kan beslissen.

Op dit moment gooien Zeewoldenaren gemiddeld per persoon zo’n 144 kilo restafval per jaar weg. Dat is teveel. In al die kilo’s zitten namelijk nog veel materialen die in plaats van te worden hergebruikt nu worden verbrand. En dat verbranden wordt steeds duurder. Hoe meer restafval er moet worden verbrand, hoe hoger de rekening wordt die de gemeente van HVC krijgt. Oftewel: hoe hoger de afvalstoffenheffing zal worden die nu jaarlijks de inwoner in rekening wordt gebracht. Gescheiden afval, dus naar glas, papier, PMD en GFT, kan worden hergebruikt. Van GFT-afval kan compost gemaakt worden en van plastic afval maken ze nieuwe producten.

Via de link www.zeewolde.nl/afvalscheiden-doe-mee kunt u de resultaten van het onderzoek in zijn geheel lezen.

De acties hielden onder meer een spel in waarbij punten konden worden gescoord bij goede antwoorden. Dit vond onder meer plaats tijdens de kampioenswedstrijd van VV Zeewolde en hier werd niet alleen door ouderen meegedaan, maar nam ook de jeugd enthousiast deel.
Een andere actie vond plaats in het Bergkwartier. Hier werd in gesprekken – soms over de heg– een soort restafvalzak ontleed om er achter te komen waar het bij het scheiden mis kon gaan. Een actie bij de Plus-supermarkt, een plek waar men toch al met papier en glas terecht kan, leverde weer heel andere inzichten op. Ook zijn bij een aantal inwoners video-opnamen gemaakt, waar best leerzame momenten uit voortkwamen.

Lees meer over eerder genomen acties:
Afvalscheiding in Zeewolde moet bewustwording opleveren

Samen gaan we restafval te lijf

Weet je waar? Scoren maar!

Advertentie