Op 6 maart is de eerste koppeling officieel van start gegaan! Een vrolijk jongetje gaat vanaf nu om de week een middagje spelen bij een gezin waar nog drie vrolijke jongetjes rondlopen. Er is al een keer proef-gespeeld en dat vonden de heren allemaal erg gezellig. Er is heerlijk buiten gespeeld in de speeltuin en ook nog fijn binnen gespeeld. Omdat het vandaag de eerste koppeling is in de gemeente Zeewolde, had de coördinator Buurtgezinnen voor beide gezinnen een vrolijk emmertje narcissen mee om het te vieren.
Wat is Buurtgezinnen?
Misschien herken je het wel. Soms lijkt alles tegen te zitten. Problemen stapelen zich op in het gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf.
Dan kan een steungezin in de buurt een uitkomst zijn. Een gezin waar jouw kinderen regelmatig welkom zijn, zodat jij op adem kunt komen. Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Ieder gezin heeft moeilijke periodes en opvoeden kan heel pittig zijn. Buurtgezinnen vindt het belangrijk dat we elkaar wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen. Hulp vragen is misschien niet gemakkelijk. Maar bedenk dat er vast ook weer een periode in je leven komt, dat jij een ander kunt helpen.
Hoe werkt het?
Die steun bij de opvoeding wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. Belangrijk is wel dat steunouders ervaring hebben met kinderen. Als steungezin word je namelijk voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Welke steun je biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt, kan ook veranderen in de loop van de tijd.
Coördinator
Vraag- en steungezin maken samen met de coördinator van Buurtgezinnen afspraken welke steun er nodig is. Coördinator Nienke Pleket is voor Buurtgezinnen actief in Zeewolde.
Aanmelden?
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen, door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat je kan ondersteunen. Je kunt je aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen is ook op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen met opvoedervaring die steun willen bieden. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft, vind je het fijn om met verschillende culturen en leefstijlen in aanraking te komen en heb je tenminste een dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan als steungezin aan. Meer informatie kun je opvragen bij Nienke Pleket (06-19315524) of