Zeewolde

Basisschoolleerlingen In de Lichtkring presenteerden inspirerende klimaatadaptieve ideeën voor de Botenbuurt

Op donderdag 2 november presenteerden leerlingen van groep 7 van basisschool In de Lichtkring hun klimaatadaptieve concepten voor de Botenbuurt.

Het was een informatieve avond waarin de kinderen vertelden over hun ideeën. Het is de bedoeling om deze ideeën op te nemen in de plannen voor het groot onderhoud van de Botenbuurt in 2025. Vol enthousiasme en passie werden de belangstellenden meegenomen in de ideeën van de leerlingen. Van een 'slangenmuur’ met fruit, bloemen en schaduw tot een 'schaduwpad' waar je kan wandelen en spelen. En van een 'waterzuiger' die plassen water opzuigt en leegt in de sloot tot een opzwepende rap over het klimaat.

De veelzijdigheid van de voorgestelde projecten was indrukwekkend. Kunstenaar Rob van den Broek bracht samen met de leerlingen de ideeën tot leven.

Samenwerking met gemeente Zeewolde

Het project is een samenwerking met de gemeente Zeewolde. Op deze bijzondere avond werden leerlingen toegesproken door wethouder Ernst Bron: "Ik vind het tof wat jullie hebben gemaakt aan mooie maquettes, prototypes en zelfs een rap. Dat is geweldig! Het is hartverwarmend om te zien hoe jullie je inzetten voor het klimaat en de toekomst van de Botenbuurt.” 

De gemeente werd verder vertegenwoordigd door Albert Burggraaff, adviseur rioolbeheer en water, en Sophia van Rosmalen, aanjager duurzaamheid. Zij benadrukten het belang van dit project en de rol van de kinderen. Het is de bedoeling om de ideeën van de kinderen op te nemen in de plannen voor het groot onderhoud van de Botenbuurt. Daarmee beïnvloeden de leerlingen daadwerkelijk de toekomst van de Botenbuurt. Uiteraard zullen de bewoners van de Botenbuurt in 2024 worden betrokken en gevraagd naar hun ideeën voor hun buurt.

Trots

Deze avond benadrukt de betrokkenheid van jongeren bij klimaatkwesties en hun creatieve ideeën voor de toekomst van de buurt. “Ik vind het gaaf om te zien dat de leerlingen echt een bewustwordingsproces hebben doorgemaakt wat betreft klimaatadaptatie. Ze hebben echt het gevoel dat ze invloed kunnen hebben op hun omgeving. Dat heeft de leerlingen erg enthousiast gemaakt en dat werkte weer door op de leerkrachten en andere projectmedewerkers. Ook de samenwerking met de gemeente vind ik op deze manier van grote waarde!”, aldus Hinke Makkinga-Postma, directeur basisschool In de Lichtkring. De leerlingen hebben een stap in de goede richting gezet voor een duurzamere Botenbuurt en Zeewolde.

Advertentie