Zeewolde

11 keer beroep aangetekend tegen bestemmingsplan datacenter

In totaal hebben 11 partijen een beroep ingediend bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan voor Trekkersveld 4. Afgelopen december stemde de gemeenteraad van Zeewolde in het met bestemmingsplan waardoor het mogelijk wordt voor Meta, moederbedrijf van Facebook, om een datacenter te bouwen op het bedrijventerrein. Meta liet eerder weten de plannen te pauzeren vanwege de toegenomen kritiek. De rechtszaak moet binnen zes maanden zijn afgerond, maar loopt mogelijk vertraging op.  

Het gaat om zes particulieren en vijf bedrijven of stichtingen die beroep hebben aangetekend. Van de tweede groep is bekend gemaakt om wie het gaat, hieronder volgt een overzicht met daarbij het argument dat de partij maakt. Om hun gelijk te krijgen moeten zij aantonen bij de Raad van State dat de gemeente Zeewolde een procedurefout heeft gemaakt.

Mobilisation for the Environment (MOB): Het landelijke netwerk van juristen dat zich inzet voor het klimaat vindt dat de stikstofberekening van de gemeente Zeewolde niet klopt, waardoor er onder andere te weinig gecompenseerd wordt voor de stikstof die de bouw van het datacenter veroorzaakt. MOB heeft al vaker rechtszaken gewonnen over stikstofuitstoot en is vooral bekend geworden door de rechtszaak die aan de wieg staat van de huidige stikstofcrisis in Nederland.

LTO Noord, afdeling Zuidelijk-Flevoland: De land- en tuinbouworganisatie liet eerder aan Omroep Flevoland al weten beroep aangetekend te hebben omdat niet duidelijk genoeg wordt aangegeven wat de gevolgen voor de waterkwantiteit- en kwaliteit zullen zijn. Ook vindt LTO dat het bestemmingsplan nu niet economisch haalbaar is en daarom niet rechtsgeldig is.

Zeldenrust: Het adviesbedrijf Zeldenrust heeft namens drie ondernemers beroep aangetekend. Eén van de ondernemers die zich bekend wil maken is aannemer Sipke Veenstra. Veenstra spreekt zich al langere tijd uit tegen het datacenter, onder andere via de website OnsZeewolde. Volgens het adviesbedrijf zien de ondernemers op veel punten fouten in het bestemmingsplan. Zij vinden onder andere dat het datacenter volgens de regels van de provincie niet inpasbaar is in het landschap en zetten ook vraagtekens bij de berekeningen van waterkwaliteit, de geluidsoverlast en de verkeerssituatie.

Windpark Zeewolde: Het Windpark laat weten alleen bezwaar te maken tegen een klein onderdeel van het bestemmingsplan. Het bedrijf vindt dat in het bestemmingsplan had moeten staan dat geplande bomen rondom het datacenter niet te hoog worden, waardoor ze de wind voor de omliggende windmolens zouden kunnen tegenhouden.

Stichting DataTruc: De actiegroep uit Zeewolde van Susan Schaap is tegen het datacenter en heeft daarom ook beroep aangetekend bij de Raad van State. Stichting DataTruc wil het beroep niet toelichten.

Mogelijk vertraging
De gemeente Zeewolde maakt gebruik van een versnelde regeling waardoor de rechtszaak bij de Raad van State binnen zes maanden afgerond moet zijn. De kans is alleen aanwezig dat die deadline niet gehaald wordt, zo laat een woordvoerder van de Raad van State weten: “We gaan onze stinkende best daarvoor doen. Maar dat zien we ook bij andere grote zaken: hoe groter de zaak is hoe lastiger dat is om in die 6 maanden dan ook de hele procedure te proppen”. Daarbij speelt volgens de woordvoerder mee dat steeds meer zaken versneld afgehandeld moeten worden. “Als er steeds meer van dat soort zaken zijn dan zijn er steeds minder zaken om op voorrang te geven.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie